Home » Știință » Dieta băutorilor de bere este mai proastă decât a celor care beau vin

Dieta băutorilor de bere este mai proastă decât a celor care beau vin

Publicat: 16.11.2024

Dieta băutorilor de bere este mai proastă, aceștia sunt mai puțin activi și au o probabilitate mai mare de a fuma, în comparație cu cei care consumă vin, băuturi spirtoase sau o combinație a acestora, conform unui studiu ce va fi prezentat la The Liver Meeting, organizată de American Association for the Study of Liver Diseases.

„Consumul excesiv de alcool este principala cauză a cirozei în SUA, iar steatoza asociată cu disfuncția metabolică (MASLD) este în creștere rapidă”, a declarat Madeline Novack, medic rezident principal în programul de rezidențiat de medicină internă de la Școala de Medicină Tulane (SUA) și autoare principală a studiului.

„Ambele tipuri de boli hepatice coexistă frecvent, iar schimbările în stilul de viață sunt esențiale pentru gestionarea și prevenirea acestor afecțiuni, începând cu înțelegerea legăturii dintre consumul de alcool și nutriția deficitară”, continuă ea.

Dieta băutorilor de bere este mai proastă

Cercetătorii au folosit un sondaj pe un eșantion reprezentativ la nivel național de peste 1.900 de adulți din SUA care au raportat că obișnuiesc să consume alcool, pentru a compara dieta băutorilor de bere (38,9%) cu cea a consumatorilor de vin (21,8%), băuturi spirtoase (18,2%) sau o combinație a acestor tipuri de alcool (21%), evaluând obiceiurile alimentare pe baza Indexului de Alimentație Sănătoasă, un instrument standardizat și validat pe baza ghidurilor alimentare.

Niciunul dintre grupurile consumatoare de alcool nu a atins scorul de 80 de puncte considerat adecvat pe scara de 100 de puncte a Indexului de Alimentație Sănătoasă, a spus Novack, însă consumatorii de bere au obținut cel mai scăzut scor, de 49 de puncte. Consumatorii de vin au obținut 55, iar cei care consumă doar băuturi spirtoase sau o combinație au obținut aproximativ 53 de puncte.

Consumatorii exclusivi de bere, care sunt mai frecvent bărbați, tineri, fumători și cu venituri mai mici, au raportat, de asemenea, un aport caloric zilnic total mai ridicat, ajustat în funcție de greutatea corporală, și cel mai scăzut nivel de activitate fizică. Studiile anterioare au demonstrat că, pe măsură ce consumul de alcool crește, calitatea dietei scade, dar puține studii au analizat influența tipului specific de băutură alcoolică, scrie Eurek Alert.

Ce pot face consumatorii de bere pentru a-și îmbunătăți dieta?

Novack a sugerat că diferențele în ceea ce privește calitatea dietei între consumatori îi pot fi atribuite contextului în care sunt consumate alcoolul și alimentele. În SUA, berea este adesea aleasă în contexte în care alimentele disponibile sunt sărace în fibre și bogate în carbohidrați și carne procesată. În schimb, vinul, mai ales cel roșu, este adesea servit cu mese care includ carne, legume și lactate.

O altă posibilitate este influența inversă, în care preferințele alimentare influențează alegerea tipului de alcool. De exemplu, alimentele prăjite sau sărate provoacă sete, ceea ce poate duce la preferința pentru bere.

Pentru a preveni bolile hepatice și alte probleme de sănătate, medicii ar trebui să-i întrebe pe pacienți despre tipul de alcool consumat pentru a orienta discuția asupra unor comportamente sănătoase, a declarat Novack. De exemplu, concluziile acestui studiu le pot fi aplicate pacienților care consumă exclusiv bere, iar medicii le-ar putea recomanda să crească aportul de fructe și legume, precum și nivelul de activitate fizică.

Studiul a fost publicat în revista Nutrients.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce apa îngheață de sus în jos?

De ce obiectele din oglinda mașinii sunt mai aproape decât par?

Paradoxal, stresul financiar ne face să cheltuim și mai mult de Crăciun

Un studiu arată că Internetul de mare viteză ar putea duce la obezitate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase